2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2011-07-13 15:01:29

erti.fazekascsihak201107.jpg Miniszteri látogatással indult a harminchetedik Püspökladányi Természetvédő Tábor az ERTI farkasszigeti arborétumában. A már több évtizedes múltra visszatekintő neves természetvédelmi szakemberek és a Kaán Károly biológiai verseny helyezettjei, valamint fiatal aspiránsok részvételével megrendezett tábornak immár 19. alkalommal az ERTI Püspökladányi Kísérleti Állomása és Arborétuma ad otthont. Dr. Tóth Albert főiskolai tanár az az iskolateremtő egyéniség, aki kitalálta, beindította, életben tartotta ezt a szinte egyedülálló szellemi vállalkozást. A közel négy évtizednyi eredményes munka mára számos publikációban, előadásban és sikeres kutatói életpályában mérhető. A tábor szakmai programja a szikes termőhelyen kialakult „pusztai” és „erdei” életközösségek vizsgálatát, összehasonlítását a természeti folyamatok rögzítését, a változások nyomon követését biztosítja. A résztvevők érdeklődési körének megfelelően, munkacsoportokra osztva végzik kutatásaikat. A kutatási témák között ornitológia, cönológia, faunisztikai témák is megtalálhatóak. Az idei évben – bekapcsolódva az ERTI folyamatos erdőborítással kapcsolatos kutatómunkájába – szikes termőhelyek szukcessziós folyamatainak cönológiai vizsgálatát kezdik meg a püspökladányi Farkassziget területén. 
 
A megnyitót megtisztelte jelenlétével dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is, aki 30 évvel ezelőtt – mint érdeklődő karcagi gimnazista – maga is részt vett a természetvédő táborban. Beszédében hangsúlyozta, hogy a természetvédő tábor kellemes emlékei meghatározó élményt biztosítottak számára. Az itt szerzett tudás, a természethez való viszonyulását, gondolatait ma is befolyásolja. Fazekas Sándor emlékeit felidéző megnyitó beszéde bizonyítja, milyen nagy jelentősége lehet a pedagógusok, erdész szakemberek környezeti nevelési munkájának, a szakmai alapokon nyugvó erdei iskolai programoknak. A miniszteri látogatás lehetőséget adott arra is, hogy az Erdészeti Tudományos Intézetnek térségi kutatómunkájáról gyors áttekintést kapjon a tárcavezető. Az arborétumban tett séta alkalmával megtekintette a hazai génállományból szelektált energetikai füzek anyatelepét, és egy spontán beerdősülési folyamat eredményeként kialakuló erdőrészletet. A látogatás lehetőséget adott arra, hogy a kutatók számot adjanak a fás szárú energetikai ültetvények hazai kutatási eredményeiről, a téma várható ökonómiai, ökológiai, és társadalmi hatásairól. A vidékfejlesztési stratégiának kiemelt célja, „önjáró”, helyi erőforrásokra támaszkodó és helyben történő felhasználásra alapozott életképes energetikai projektek támogatása. Olyan fejlesztések beindítása várható az elkövetkező időszakban, melyek csak a beinduláshoz igénylik a kormányzati támogatást, a fenntartásukhoz már folyamatosan megtermelik a belső erőforrásokat. Fontos szempont, hogy ne csak finanszírozásában, de energiamérlegében is „önjáróak” legyenek ezek a projektek, az energia bevitel összességében kisebb legyen, mint az energia kibocsátás. Ezen célok eléréséhez elengedhetetlenek a témával kapcsolatos kutatások, melyeknek ki kell terjedni a genetikai alapok fejlesztésére és megőrzésére, termesztési-, feldolgozási- és felhasználási technológia fejlesztésére. Az eredmények hasznosulásának, széleskörű elterjesztésének feltétele, a hatékony tudástranszfer megteremtése. Az érintett kutatási témák között szerepelt az ágazat előtt álló erdőtelepítési program sikeres végrehajtásához elengedhetetlen kutatási háttér megtartása, fejlesztése, a rendelkezésre álló pénzeszközök hatékony felhasználása érdekében. A klímaváltozás várhatóan kedvezőtlen termőhely módosító hatásainak – termőhely szárazodása, korai és késői fagyok, viharkárok gyakoriságának növekedése - tompítására folyamatosan fejleszteni szükséges erdőművelési eljárásainkat. Keresni kell azokat a fafajokat, fajtákat – mint pl. a „Pusztaszil” –, melyek számára még elviselhetőek lehetnek a gyorsan változó környezeti feltételek.  (forrás:ForestPress)

2011-07-13 09:59:51

k__poszta.jpgHatodik alkalommal rendezik meg Kabán a Káposztás Napot, melyen káposztás ételek főzőversenye lesz 2011. július 16-án szombaton 14.00-től, majd 16.00-tól zenés-táncos műsorok követik egymást. Este hattól az ételek zsűrizésére kerül sor. A zsűri tagjai: Szegi Emma, Kaba polgármestere, Borbély Gyuláné, Mile József mesterszakács. Ezt követően Drágán Lajos és Szabó Eszter operettműsora, valamint a földesi Szélrózsa Néptánc együttes műsora szórakoztatja a nagyérdeműt. Sztárvendég: Postás Józsi.

2011-07-13 10:00:09

kosarlabda.jpg.ashx.jpg


2011. július 16. · 8:00 - 11:00-ig a püspökladányi Gyógyfürdő előtti parkolóban, ahol Streetball, Dobóversenyek, Zsákolóverseny, 2Ball, Grafiti falfestés bemutató lesz. 12:30-tól Step Erobik - Lolita Mozgásstúdió tagjainak műsora.

2011-07-12 21:09:57

karikas20.jpgI. Sárrét Ostoros 7 Próba 2011. július 24-én Püspökladányban a  Gyógyfürdő előtti füves területen. Programok: Nonius Regionális kancabírálat és kettes fogathajtó verseny, Versenyszámok: Leghangosabban csergető, legtechnikásabb csergető, 1/2 alatt legtöbbet csergető, köcsögverés,labda vezetés ostorral, pontos célzás, csapóka készítés időre.

2011-07-12 15:14:51

FN..jpgFekete Nándor orgonaművész (a képen) lemezbemutató hangversenyére kerül sor 2011. július 23-án (szombaton) 18 órakor a biharnagybajomi Református templomban.Töltsön el egy feledhetetlen estét szerettei és világhírű klasszikus művek társaságában. A hangversenyen J.S.Bach: d-moll Tokkáta és Fúga, D-dúr Szvit /Air/, T. Albinoni: Adagio, F.Schubert: Ave Maria, F.Mendelssohn, C. Franck művek és még számos világklasszis fog felcsendülni. Jegyek elővételben vásárolhatók:  Református Lelkészi Hivatal - Domahidi Péter - Rákóczi út 20., Biharpharma Bt. - B. Csákné Dr. Faják Ilona - Széchenyi út 3., Szűcs Sándor Művelődési Ház - Nemes-Lajsz Julianna - Várkert 35.,  Biharnagybajomért Egyesület - Máthé Ferencné - Rákóczi út 1. Jegyárak: - elővételben: 1000 Ft, - helyszínen: 1500 Ft. A bevétel 25%-a a hálaadó istentisztelet javát szolgálja! A hangelemezek koncert után 2000 Ft-os vételáron megvásárolhatóak.

2011-07-11 15:09:36

pavai_vajna_ferenc.jpegBerekfürdő, Pávai faluja mottóval a településen a termál kutak fúrását irányító geológus, Pávai Vajna Ferenc munkásságára emlékeztek születésének 125. évfordulója alkalmából 2011. július elsején, pénteken a nagykunsági községben. Az 1886-ban Erdélyben született és 1964-ben elhunyt Pávai Vajna Ferencet már gimnazistaként is többnyire a természet érdekelte, egyik. 1906 szeptemberében 15 koronával a zsebében megjelent a Pázmány Péter Tudományegyetemen, azon töprengve, milyen szakra is iratkozzon be. Tanár nem akart lenni, orvos sem, így a természet iránti vonzalma miatt beiratkozott a bölcsészkarra, és rögtön felvett három tárgyat: a természetrajzot, a kémiát és a földrajzot. De belehallgatott a fizika és a néprajzi előadásokba is, mert korán ráébredt, hogy egy új utakat kereső szakember nem lehet szakbarbár, a világ dolgai ugyanis összefüggenek egymással. Az első világháború után a kőolaj és a földgáz fellelésének egyik fő terepe az Alföld lett, amelynek aljzata addig csak az artézi fúrások nyomán, s így viszonylag kisebb mélységig vált ismertté. Pávai Vajna Ferencet Hajdúszoboszlóra Balázs Endre orvos hívta, aki közölte vele, hogy egy helybeli lakos szőlőjében artézi kutat fúrtak, és meleg vizet találtak 140-150 méteres mélységben. Kimentek a szőlőbe, és Pávai azonnal felfigyelt a vízből kiváló gáz szagára. Mivel a környék amúgy is beleesett a kutatási tervekbe, Pávai aknákat mélyíttetett a Bánomkerti részen, majd a rétegdőlésekből megállapította a fúrás legcélszerűbb helyét. A kőolaj helyett azonban 1600 liter/perc 73 Celsius fokos termálvíz tört fel 1091 méterről, napi 3700 köbémter földgázzal együtt. A nép a feltörő meleg vizet elnevezte csodaforrásnak, és tény, hogy e nélkül az ismeretlennek mondható faluból soha nem vált volna híres gyógyfürdőhely 1925 után. ...

2011-07-11 11:41:27

23794.jpg2011.07.11. hétfőn délelőtt egy 2 év körüli, németjuhász kan kutya, nyakába vastag bőr karabineres nyakörvvel betévedt a Debreceni Rendőrkapitányság ügyfélvárójába.(a fotó illusztráció) Várják a kutya tulajdonosát, hogy jelentkezzen a Debreceni Rendőrkapitányságon. Amennyiben nem jelentkeznek érte, a németjuhász elszállításra kerül a bánki állatmenhelyre.(HBMRFK-Debrecen Rk.)

2011-07-05 12:55:28

163853_185250911487645_148293751850028_681019_7314419_s.jpg
2011 július 9-én (szombaton) 19 órától Karcagon a Kossuth téren, a sétáló utcán felállított filagóriánál fellép KARCAG VÁROS VEGYESKARA, és a SINFUL PASSIONS EGYÜTTES. Mindenkit szeretettel várnak !

2011-07-04 12:55:11

civilsocietyicon.jpgA püspökladányi Kistérségi Egyesület a Kulturált Szabadidő Eltöltéséért (KEKSZ) azzal a kéréssel fordul a helyi civil szervezetek vezetőihez, tagjai, hogy vegyenek részt 2011. július 23-án 7.00 órától az önkéntességen alapuló akciójukon, mely a GÓLYAVÁR környezetének, udvarának kitisztítására irányul! Szeretnék, ha az egyesület tagjain kívül a város más civil szervezetei is részt vennének ebben a munkában, hisz a cél az, hogy egy megfelelő közösségi tér kerüljön ott kialakításra. A konkrét elképzelések a későbbiekben fogalmazódnak meg egyeztetéseket követően, de a munkát szeretnék elkezdeni a környezet rendezésével. Bővebb információ az alábbi telefonszámokon kérhető és kapható: 0630/933-9226, 0630/944-2099, 54/450-649 Minden segítő kézre szükség van, várják  az önkénteseket!

2011-06-27 16:48:54

pavai_vajna_ferenc.jpgBerekfürdő Önkormányzata tisztelettel meghív minden érdeklődőt Pávai Vajna Ferenc geológus (a képen) születésének 125. évfordulója, valamint  a község önállóvá válásának 19. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi eseményre 2011. július 01-én. 14.30-kor koszorúzás Pávai Vajna Ferenc emléktáblájánál. (Termál-és Strandfürdő főbejáratánál). 15.00-kor folytatódik a program a Bod László Művelődési Házban, ahol ünnepi beszédet mond: Dr. Hajdú Lajos Berekfürdő polgármestere, majd Pávai Vajna Ferenc munkásságáról tart előadást Barabás Imre, a Közép Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság geológus szakértője. Ezt követően díszpolgári cím adományozására kerül sor, és a Berekfürdőért kitüntetés átadására. 

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu